A charming French Guest House raising from Ashes…. Part 2

20150726_115517

Designing the interior of the ancient building was a difficult, yet interesting project. We paid great attention to both, colours and furniture to preserve the building’s history and styl.

Because of the light situation, painting the ceiling posed a real challenge as the colours kept changing dramatically from one spot to the other. Our goal was to achieve a friendly, light and warm tone, which we finally found by mixing several tones on site (Farrow & Ball –  Tallow, New White and All White)….

Paint_samples
Farrow & Ball colour samples
20150725_170335
The bedroom during the renovation

We were very pleased with the final result, not least with the crystal, pear shaped chandeliers from Labyrinthe Interiors France which we placed over the seating area. This enhanced the space dramatically.

DSC_3913
After

Most of the furniture, including the vanity unit, come from our Belgian supplier Lee & Lewis. They provide nice quality furniture of waxed or distressed wood, upholstered with linen in many different shades.

DSC_3929
Seating area after
DSC_3912
View over the room from the window after.

Urban Cottage Industries, UK supplied us with wonderful retro style lights for the bathroom, with ceiling spots and wall down lighters. They were extremely helpful as deliveries to the very countryside of France can turn out to be quite difficult from time to time….Thanks to Iain and Nick for their moral and professional support! ;)

DSC_3918
Bathroom after

The vanity unit in combination with the Porcelanosa tiles has been a real success!

So, what is still left to do? Just lean back and watch the lawn grow green again after a hot, hot summer…..DSC_3951www.lee-lewis.be

www.labyrinthe-interiors.com

www.urbancottageindustries.com

www.porcelanosa.com

A charming French Guest House raising from Ashes…. Part 1

DSC_3929We are back again after a hot summer – work wise & weather wise – but it was worth the effort. As mentioned before we dealt with various obstacles from injured artisans to boiling hot weather conditions but at the end everyone was delighted with the outcome. The little building is coming into its “prime time” after approx. 300 years of having served as a storage building for a small farm house.

Let’s review what happened:

We started off with a bland little outbuilding which had been renovated half-heartedly about 16 years ago – unfortunately, not respecting the style of the region or the use of appropriate materials. There was electricity but no plumbing or heating.

DSC_2748
Before (street left hand side)

The owner decided to turn it into a guest house. We started the design by creating first a small annex serving as today’s bathroom. The entry was moved to the street side, a little roof over the entry was added as well as a terrace and a lovely little front yard. To make the design more interesting as well as practical, old wooden beams were embedded in the ground as additional separation to the driveway and parking. It was decided that no stone walls should be built but plastered walls constructed in and finished in  the ancient style.

DSC_3957
After (street side, facing South)
DSC_3954
After (street side, facing South)
20150803_110107
Olive trees, various bushes and turf was planted as well as an automatic watering system was installed.

Now let’s have a look at the garden side. The plain, little stone building was used for music/piano playing  by the ex-owner. It has a lovely view over the valley, but was not versatile or inviting as a space. Overall, it had a funny “Swiss look”, not blending in with the style of the region.

DSC_1879
Before

A spacious terrace has been added and the lower part doubles as storage. A summer kitchen, and a covered BBQ terrace has been installed on the garden-level.

DSC_3944
After
DSC_3946
After

As already mentioned the wood covering of the gable had been taken off and replaced by stone, and an “Epi” made of Terra Cotta was put on the roof.

Terracotta_sculpture
“Epi”

The terrace offers a beautiful view of the pool and the valley. It is made of stone and covered with exotic wood which will turn grey shortly – when not treated permanently. It’s up to the client’s taste but many prefer the grey colour as it goes nicely with the stone.

DSC_3949
The handrails were made by the local smith of rusty steal and sealed. It’s a great rustic look and perfect for its purpose.

The lower terrace (presently covered by a tent) will be replaced by a wooden structure with ancient roof tiles shortly.

DSC_3935
Lower terrace

We will be back with more picutres of the stunning interiors!

Work in progress

This is one of our ongoing projects, it is an 50’s apartment with garden in Etterbeek. As you can see the renovation is in full swing in the living room, the bathroom and the hallway and our team has a busy time ahead. We will return with more pictures when the project is completed.   renovation4 renovation1

Our new reinforcement!

IdaLet us introduce our new Swedish co-worker! Ida Karbin has studied interior design in Florence, Italy. She has worked in both Sweden and Belgium, with projects, both residential and commercial, as well as interior styling for photo shoots. Ida loves to mix antique and modern furniture and she is always looking to find the perfect harmony with different materials and colours in her projects without compromising functionality.